Home Studio Projects Research News Curriculum Vitae Contact    
Collegehall University of Tilburg
           

Het studiecentrum ligt aan het nieuwe plein van de campus van de Universiteit van Tilburg. Op dit plein zullen altijd veel mensen te vinden zijn. Daardoor is het voor mij belangrijk dat de meer openbare functies zoals restaurant, studieplekken en groepsruimtes aan de zuidzijde worden geplaatst waardoor er interactie ontstaat tussen het gebouw en het plein.

Tussen de noord en zijvleugel in liggen de grote collegezalen die het hart van het gebouw vormen. Dit in zowel functioneel in de vorm van onderwijs, als in routing. Langs de collegezaal gaat ook de hoofdroute die leidt naar de boven verdiepingen.

De gebouwen van de rest van de campus staan allemaal als een neutrale speler in het landschap. Met een sterk en herkenbaar grid of structuur en een natuurlijk en neutraal materiaal. Ik wil hier met mijn gebouw bij aansluiten maar op een eigen manier. Dom hans van der Laan was een architect die vond dat architectuur orde aan moest brengen tussen de onvoorspelbaarheid en duisterheid van de natuur. De natuur is niet te begrijpen en te meten, het heeft geen einde.

Door een abstracte gevel te maken met  duidelijk grid, zal er een ordening ontstaan die zich ten eerste duidelijk onderscheid van de natuur maar door de openheid ook de relatie aangaat met het groene landschap en misschien nog wel belangrijker, het plein.

Dit heb ik gedaan door de de verdiepingshoogte en de grootte van de gevelelementen op elkaar aan te passen. De gevelelementen hebben alleemaal dezelfde breedte waardoor er een hele duidelijke ordening te zien is.. Om deze ordening zo duidelijk mogelijk te laten zijn moet het het materiaal zo abstract mogelijk zijn. Na verschillende studies heb ik gekozen voor een witte gevel van polyesther.