Home Studio Projects Research News Curriculum Vitae Contact    
Panamarenko's Cube
           

De donderwolk is een lastig vlieg object waar men zich niet zonder trapje in kan hijsen. Daarom is het noodzaak om de donderwolk van een hoogte te bereiken.

Het programma van eisen bestaat uit een kubus met ribben van 6m. Hier om heen staat op 2m afstand van de kubus een wand van 2m hoog. Hieromheen nog een verhoogd deel (0,5mm).Om de donderwolk op hoogte te kunnen benaderen komt er een trap parallel aan een zijde van de kubus om makkelijk vanaf de route het gebouw in te kunnen. Door de trap een draai te geven naar binnen, kom je meteen in de kubus en krijgen we al snel de routing die lijkt op een slakkenhuis. Hierdoor kom je steeds dichter op het
kunstwerk te staan.

In plaats van de trap in de kubus te plaatsen maak ik van de wanden om de kubus een routing waarbij de trappen gebruikt worden om op hoogte te komen. De donderwolk kan niet vliegen. Maar hij wil door zijn vlieger graag de lucht in. Daarom komt er een raam in het dak en het kunstwerk komt op een voet te staan waardoor aarde en lucht worden samengeknepen en het lijkt alsof het een poging tot lanceren is. Om ook difuus licht in de kubus te krijgen wordt de gevel gemaakt van een keramische bouwsteen die veel wordt gebruikt voor vuilmetselwerk wanden.
Deze steen leg met de perforaties naar het zicht zodat er licht doorheen kan komen. De kleur van de baksteen is zwart gemeleerd.