Home Studio Projects Research News Curriculum Vitae Contact    
Extension Effenaar Eindhoven
           

Voor de uitbreiding van de effenaar hebben wij een programma van eisen samengesteld na het brainstormen over de nieuwe functie van de additie. Het gebouw word gebruikt als een uitgaans gelegenheid en theater. Doordat de enige mogelijkheid om uit te bouwen het dak is, (hierdoor tast je de waarde van de effenaar niet aan) krijg je meteen een mooie locatie met veel zicht over de lichtstad.

Omdat de effenaar aan het spoor ligt en aan een drukke straat langs het centrum van Eindhoven is het goed zichtbaar voor voorbijgangers. Dit willen wij gebruiken als uitgangspunt voor het ontwerp. Omdat het gebouw naar boven toe meer glas gebruikt ( gerelateerd aan functie ) willen wij de top als glazen volume neerzetten. Hierdoor krijgt het de kans om door het licht ‘s avonds een baken te zijn in de stad.

Doordat wij de gevel optillen komt er een scheiding tussen nieuw en oud. Hierdoor is duidelijk te zien dat het een nieuwe functie is. Maar toch vormt de gevel door het gebruik van glas een eenheid met het bestaande gebouw. Een geheel gladde glasgevel past niet in het beeld van het bestaande gebouw. Hierin is ook een glasverdeling gemaakt. Om hier op aan te sluiten willen wij een glasverdeling maken die aansluit bij onze visie van het baken, maar toch willen wij een dichtere verdeling bij de dichtere ruimtes waardoor van buiten zichtbaar is dat het hier gaat om een ruimte met minder zicht.

De gevel verdeling is na een aantal studies aangepast en er wordt gekozen voor een zacht verloop van de verdeling van open naar dicht. Waar er eerst een kleine scheiding was tussen een open en dichtere verdeling is er een een mooi geheel gemaakt door het verloop.

Bij daglicht is het gebouw bedoeld als een eenheid waar toch een duidelijk scheiding is tussen oud en nieuw doordat het nieuwe gedeelte opgetild is van het bestaande pand. ‘S nachts is het pand een baken waarbij met het licht van een afstand kan zien. Ook ziet men de dansvloer met gekleurde verlichting.