Home Studio Projects Research News Curriculum Vitae Contact    
University Library
           

Het masterplan zit zo in elkaar dat er een stedelijk gedeelte is en waar samenkomst gebouwen zijn voor de gehele universiteit. Dit sluit ook aan op de stad. Dit is ook tevens het gezicht van de campus. Achter deze zware bebouwing liggen in een parkachtige setting een aantal lokalen waar het peripatetisch onderwijs zich bevindt. In kleine lokalen in dit landschap wordt les gegeven.

De bibliotheek komt in de kelder en wordt een ruimte om een boek uit te zoeken/ eventueel snel te lezen waar het over gaat, maar geen ruimte om de gehele dag te studeren. Daarvoor wil ik alle studeerplekken op de verdiepingen onderbrengen zodat daar een hoge concentratie studenten aanwezig is. De begane grond zal als schakel dienen tussen deze functie.

Omdat de bibliotheek ook toegankelijk is voor ‘gewone’’ inwoners van Harderwijk zal de entree een officiĆ«le entree moeten worden. Het is het speerpunt van het gebouw. Met een verlaagd deel aan de park kant kan het groen stapsgewijs over het gebouw getrokken worden waardoor het park doorloopt op het dak van de bibliotheek. Ook ontstaat er een mooi zon terras die in de zomer goed benut kan worden d.m.v. colleges in de openlucht, etc. Door het verlagen van 1 deel wil ik het gebouw laten openen naar het parkachtige landschap. Maar dit landschap wordt pas zichtbaar als men langs de laatste muur kijkt.Het groen wordt trapsgewijs over het gebouw getrokken en de verkeersstromen vanuit de stad en de lokalen/auditorium komen elkaar in het centrum van het gebouw tegen.

Door aan weerskanten kuilen in het landschap te maken ontstaat er aan de zuidkant een prachtige plek om in de zomer te kunnen studeren. De kuil aan de noordkant zorgt ervoor dat studenten de faculteit ingedrukt worden en dat dit gebouw meespeelt als belangrijke schakel in het masterplan. Langs het gebouw loopt een as die over de hele campus gaat. Door vides te maken in het gebouw ontstaat er niet alleen veel interactie tussen mensen in de bibliotheek maar ook tussen binnen en buiten.